Duminică 14 aprilie 2019 a fost ultima zi din această perioadă, în care ISS (Statia Spațială Internațională) a transmis pentru radioamatori, în banda de 2m (145,800MHz) un set de 12 poze în modul SSTV (Slow Scan Television). Emisiunea are o putere de până la 25W și se află la 400 de km distanță.
M-am hotărât sa ies cu un relativ proaspăt radioamator, cred că deja are cam 2 ani, de când și-a luat licența de clasa a IV-a, să recepționăm măcar o imagine SSTV. Pe la 11:30 ne-am întâlnit în parcul IOR. Ploua mărunt ca de toamnă, deși suntem în plină primăvară… Eu am venit cu o Yagi cu 3 elemente cu SWR în jur de 1,3 făcută de mine după datele gasite pe net la un radioamator italian. Dar despre construcția antenei vom vorbi în alt articol.
Amicul a venit cu laptopul pe care avea instalat software-ul de la Makoto Mori (JE3HHT), MMSSTV pentru decodarea SSTV. Am legat un Wouxun kg-uv9d la antenă și în 2 minute am început să auzim ISS-ul pe direcția Vest, Sud-Vest pe la 15-20 de grade elevație. Am mai învârtit de antenă pentru polarizare, am pus software-ul pe recepție și… iată rezultatul:
Nu ne-am mai bătut capul cu shift-ul de frecvență pentru efetul Doppler și considerăm că ne-a ieșit destul de bine recepția SSTV. Păcat că nu am reușit (din lipsă de timp) să recepționăm tot setul de 12 fotografii. Dar vom aștepta următoarea transmisie de SSTV a ISS și poate atunci vom reuși să recepționăm mai multe poze.
Da, e o experiență interesantă și instructivă pe care o recomand radioamatorilor începatori, deoarece pot învăța multe lucruri despre propagare, recepție și antene la modul practic, experimental.
Iată mai jos și câteva link-uri utile pentru cei ce vor să studieze mai mult despre ISS și SSTV:
http://www.ariss.org/contact-the-iss.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Slow-scan_television