ISS, SSTV și ploaie de aprilie

Duminică 14 aprilie 2019 a fost ultima zi din această perioadă, în care ISS (Statia Spațială Internațională) a transmis pentru radioamatori, în banda de 2m (145,800MHz) un set de 12 poze în modul SSTV (Slow Scan Television). Emisiunea are o putere de până la 25W și se află la 400 de km distanță.

M-am hotărât sa ies cu YO3AAU – Dragoș, un relativ proaspăt radioamator, cred că deja are cam 2 ani, de când și-a luat licența de clasa a IV-a, să recepționăm măcar o imagine SSTV.  Pe la 11:30 ne-am întâlnit în parcul IOR. Ploua mărunt ca de toamnă, deși suntem în plină primăvară… Eu am venit cu o Yagi cu 3 elemente cu SWR în jur de 1,3 făcută de mine după datele primite de la YO3CPR, Mihai. Dar despre construcția antenei vom vorbi în alt articol.

Dragoș a venit cu laptopul pe care avea instalat software-ul de la Makoto Mori (JE3HHT), MMSSTV pentru decodarea SSTV. Am legat un Wouxun kg-uv9d la antenă și în 2 minute am început să auzim ISS-ul pe direcția Vest, Sud-Vest pe la 15-20 de grade elevație. Am mai învârtit de antenă pentru polarizare, am pus software-ul pe recepție și… iată rezultatul:

Nu ne-am mai bătut capul cu shift-ul de frecvență pentru efetul Doppler și considerăm că ne-a ieșit destul de bine recepția SSTV. Păcat că nu am reușit (din lipsă de timp) să recepționăm tot setul de 12 fotografii. Dar vom aștepta următoarea transmisie de SSTV a ISS și poate atunci vom reuși să recepționăm mai multe poze.

Da, e o experiență interesantă și instructivă pe care o recomand radioamatorilor începatori, deoarece pot învăța multe lucruri despre propagare, recepție și antene la modul practic, experimental.

Iată mai jos și câteva link-uri utile pentru cei ce vor să studieze mai mult despre ISS și SSTV:

http://www.ariss.org/contact-the-iss.html

http://www.isstracker.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Slow-scan_television

https://hamsoft.ca/pages/mmsstv.php

https://amsat-uk.org/beginners/iss-sstv/

YO3RAM
Latest posts by YO3RAM (see all)
Rating: 4.7/5. From 6 votes.
Please wait...

About YO3RAM

Pasionat de electronică și radio încă de pe băncile școlii...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*