Phacochoerus africanu

“Phacochoerus africanu” sau mistrețul african se acordă pentru 5 parcuri activate într-o zi. Pe lângă acesta, mă pot mândri și cu “DX Hunter”, un alt premiu P.O.T.A. pentru 5 QSO cu entități la mare distanță. Mă bucur să vă împărtășesc aceste lucruri.

După o zi plină, iată că am reușit să iau primele două “premii” oferite de programul P.O.T.A. Pentru prima oară mă pot mândri cu faptul că sunt porc 😉

Dar nu orice porc… ci mistrețul alergător african din familia Suidae, ordinul Artiodactyla, Phacochoerus africanu.

Nu-i așa că-i cool!?

Mulțumesc Danei și lui Bogdan pentru aceste performanțe.

Vreau să le spun celor ce nu cunosc detalii despre programul P.O.T.A., că “activarea” unui parc (obligatoriu din program), înseamnă să faci minimum 10 legături radio (QSO) cu alți radioamatori din întreaga lume, din acel parc, în decurs de o zi UTC (24 de ore contorizate după meridianul Greenwich). Programul P.O.T.A. este atractiv atât pentru faptul că poți activa un parc sau mai multe, în fiecare zi, ceea ce duce la un volum mare de legături radio, cât și pentru că oferă o varietate foarte mare de premii, sub formă de diplomă, ce atestă faptul că esti activ în program, și constituie o recunoaștere a efortului depus. De asemenea, în programul P.O.T.A., radioamatorii pot fi și vânători, adică pot lucra de acasă “vânându-i” pe cei din parcuri. Și “hunterii” pot beneficia de numeroase premii de recunoaștere a activității.

Să revenim la subiect… mistrețul…

Am început cu “Simpo”, tărgul de primăvară de la Pitești organizat de radioclubul YO7KFA. După ce am socializat cu alți radioamatori și am făcut mici cumpărături, ne-am apucat de activat “Ștrand Park“, parcul în care se află și radioclubul din Pitești. Din păcate propagarea a cam lăsat de dorit în benzile de 20m și 15m în care am lucrat.

Peste o oră am ajuns la “Grădina publică Merci Recreation Park” dintr-un oraș plin de istorie… Și aici, propagarea ne-a jucat feste, astfel încât am fost nevoiți ca ultima legătură s-o facem în modul FT8. A urmat “Parcul Krețulescu Recreation Park” și “Parcul Poienița Recreation Park“. Privind harta cu parcurile din programul P.O.T.A. am mai ochit încă trei parcuri în împrejurimi, pe care le-am activat. La următoarele două, propagarea s-a mai deschis, iar la ultimul, se lăsase deja seara iar propagarea a mers chiar bine. Este vorba de parcurile “Mausoleul Mateiaș Historic Site“, “Cetatea Pietrei Mateiaș Recreation Site” și “Rezervația Naturală Fosiliferă Suslănești Reserve“.

Și uite așa, am reușit să iau porcul… nu-i așa că e frumos radioamatorismul? Mulțumesc frumos, Dana și Bogdan, pentru spiritul HAM de care ați dat dovadă.

P.O.T.A. este un program interesant pentru radioamatori datorită îmbinării într-un mod plăcut a mai multor hobby-uri. Astfel poți călători în locuri neașteptat de frumoase, locuri pe care poate nu le-ai mai vizitat niciodată, poți ajunge chiar și pe vârful unor munți (accesibili cu mașina), unde peisajul te va lăsa cu “gura căscată”. Apoi poți comunica cu foarte mulți radioamatori din întreaga lume, ceea ce pentru unii poate fi o mare plăcere, astfel legându-se prietenii, care pot evolua în întâlniri plăcute la târguri, chiar și internaționale, de radioamatori sau la alte activități organizate (field day, întâlniri DX și multe altele). Legăturile se fac relativ ușor, singurul inconvenient ar putea fi uneori propagarea. Avantajul e că poți cumula legături (QSO) în orice mod de lucru vrei (SSB, FT8, FT4, CW) pentru a întruni numarul de minimum 10 legături, în banda în care lucrezi. Un alt avantaj e că poți activa un parc în fiecare zi, făcând astfel volum de QSO, sau poți vâna alți activatori din același parc în fiecare zi, făcând astfel legături “Park-to-Park”. Ca vânător poți sta acasă, în intimitatea căminlui tău, vânându-i pe cei din parcuri, cu aceleași reguli de pe site-ul oficial pota.app sau parksontheair.com. Toate aceste tipuri de legături se onorează cu o gamă largă și variată de premii (diplome), ce atestă și recunoaște bogata activitate în acest program.

Am făcut aceste precizări din nou, poate m-am repetat, însă doresc să stârnesc interesul radioamatorilor care mă citesc, pentru a activa în zona P.O.T.A. sau alte programe ce necesită deplasarea într-un loc frumos (S.O.T.A., C.O.T.A., W.W.F.F. sau/și altele) pentru că ne ajută pe toți la renașterea spiritului HAM Radio, care în România este (din păcate) în stare critică. Programul P.O.T.A. este la început de drum în România, iar acest lucru îl face cu atât mai atractiv. Sunt câțiva oameni care, cu drag fac o muncă benevolă, din pasiune, aceea de a popula harta României cu parcuri. La momentul scrierii acestui articol, în România erau 706 parcuri presărate pe întreg cuprinsul țării, însă anumite zone sunt total neacoperite. De aceea, vă îndemn să vă implicați atât cât puteți fiecare dintre voi, pentru a popula România cu parcuri (adică de a propune noi parcuri pe harta P.O.T.A. România), de a le activa, reactiva și/sau de a le vâna, pentru a putea dezvolta și în România acest program deosebit pentru radioamatori.

Sunt atâtea lucruri bune și frumoase de făcut în radioamatorismul din România, iar unii dintre noi ne pierdem în intrigi și orgolii “de doi lei” care nu fac altceva decât să omoare încet spiritul HAM Radio. Eu mă detașez clar și declarat în afara acestor intrigi și orgolii. Nu mă interesează absolut nicio părere sau vorbă distructivă, nu am orgolii de niciun fel, fiecare înțelege și face cât poate și cât îl duce capul. Cine vrea și poate să facă, va face; cine nu… nu. Nu vreau să mai lungesc inutil discuția despre “mizeria”, sau despre “uscăturile” din radioamatorismul din România, că nu este cazul.

Când am început să scriu pe acest site, mi-am propus ca niciodată să scriu negativ despre lucruri, întâmplări, experiențe și altele. Excepția din acest articol nu se va mai repeta. Mă voi ține de promisiunea făcută mie însumi, de a scrie doar pe un ton pozitiv și prietenos, pentru a putea ajuta efectiv la renașterea spiritului HAM Radio în România.

Comments are closed.