Radiosonde și radiosondy

Relativ recent am “descoperit” placerea de a vâna radiosonde meteorologice. Auzisem despre ele de cativa ani dar, stiti cum e, pana nu pui mana sa vezi cu ochii tai, nu prea te atrage vreo chestie… In ultimele saptamani am mers cu amicii radioamatori pe campurile din jurul Bucurestilor pentru a recupera cateva radiosonde. La data cand scriu articolul am fost sa mai recuperam una, de langa localitatea Nuci pe drumul dintre Fundeni – Plataresti – Budesti. Cand am venit acasa m-am uitat pe radiosondy.info si am urmarit chiar in timp ce scriam articolul, cum una dintre radiosonde, lansata in jurul pranzului (11:05 UTC) a “aterizat”, dupa un zbor de aproape doua ore si jumatate, chiar in apa in partea de sud-est a Baltii Mostistea, langa localitatea Frasinet. Asa de rau mi-a parut ca am ratat-o, era si aproape si putea sa cada pe uscat… avand un traseu foarte intortochiat, probabil din cauza curentilor de aer de dinaintea furtunii, deoarece se adunasera nori de ploaie. Atinsese 34.888 m altitudine si o viteza maxima de 96 km/h pe trendul descendent, probabil dupa ce se sparsese balonul si o ducea vantul puternic… Of…

Dar ce sunt ele, radiosondele? Sunt niste cipuri programabile fabricate de STMicroelectronics (la radioasondele Vaisala) care primesc date de la mai multi senzori, pe care le impacheteaza si le transmit radio pe frecventa de 403,921 sau 403,920 Mhz (in Romania, Bucuresti). Tot ansamblul este fabricat de firma Vaisala care are in productie mai multe tipuri de radiosonde, ce difera prin complexitatea si varietatea senzorilor, a antenei si a puterii de emisie.

Tipul de radiosonde gasite impreuna cu radioamatorii este RS41-SG. Acesta este cel mai raspandit tip, folosit de cei de la INMH. Mai exista cateva modele, unele fabricate tot de Vaisala, pe care inca nu le-am gasit. Exista un model care se numeste RS92, pe care mi-as dori sa-l gasesc deoarece are antena cu polarizare circulara. Evident, aceste sonde sunt transportate kilometri intregi la divese altitudini (chiar si peste 30000m) de catre baloane din cauciuc asemanator cu cel folosit la fabricarea manusilor chirurgicale, poate putin mai gros, fabricat in Japonia de firma Totex.

Baloanele au dimensiuni destul de mari, 2-4 metri si se sparg in atmosfera, datorita conditiilor extreme de temeperatura si presiune (scazuta) la acele inaltimi. Apoi, radiosonda cade intr-un loc ce se poate urmari pe aprs.fi, impreuna cu tot traseul ei. De acolo poate fi recuperata de catre radioamatori, pentru ca se poate reprograma.

Radioasondele nu sunt recuperate de INMH sau de fabricanti pentru ca ar costa prea mult. De aceea, s-a dezvoltat o comunitate de radioamatori, care le vaneaza si le recupereaza ocazional, in special daca sunt undeva prin apropiere de locul unde a cazut. Altfel, nu prea merita efortul, nici macar din partea radioamatorilor.

Radiosondele emit datele repetitiv, atata timp cat tin bateriile si cat e functionala. Daca este afectat vreun senzor (poate de la cazatura), radiosonda nu mai emite dacat semnalul baliza, in unele cazuri, alteori nimic. Uneori bateriile nu prea mai tin si sonda nu mai emite deloc. Singura modalitate de a o gasi este sa o urmaresti pe aprs. Pe internet exista o mare varietate de materiale scrise de radioamatori despre reprogramarea radiosondelor meteorologice. Am sa las aici cateva link-uri utile pe acest subiect, dar si cateva date tehnice despre radiosonda Vaisala RS41-SG.


Radiosonda RS41-SG

– Senzori de temperatura si umiditate de mare precizie

– Date despre viteza si directia vantului, inaltime si presiune atmosferica

– Receptor GPS

– Transmiterea datelor la o distanta de maximum 350 km (standard EN 302 054)

– Conector serial pentru senzori auxiliari sau pentru programare (Rx-Tx)

– Banda de frecvente 400,15 – 406 MHz

– Putere de emisie 60 mW cu modulatie GFSK la 4800 bit/s


 

Link-uri utile

Reprogramare pentru transmitere baliza morse (YO3HJV)

radiosondy.info

aprs.fi

Antena Yagi pentru radiosonde (403MHz)

Utilitar pentru receptia automata a radiosondelor

Tracker pentru radiosonde

Reciclarea radiosondei RS41

Reprogramarea (Firmware Flash) radiosondei RS41


Deocamdata atat despre radiosonde. Va puteti face cont pe radiosondy.info si puteti urmari cele doua sonde lansate zilnic una ziua si una noaptea. Sunt si eu curios cum anume se poate reprograma o asemenea sonda sa transmita diverse alte date de la un punct fix sau din masina, in banda de radioamatori de 70 cm. Studiu placut.

Comments are closed.