Târg la SimpoYO și Istrița

Ma trezesc vineri seara (23 septembrie) că primesc propunerea de a merge a doua zi (sambata) la targul organizat de Federatia Româna de Radioamatorism la Sărata-Monteoru cu ocazia “Simpo YO 2022“, un eveniment mai amplu ce are loc in fiecare an, ocazie cu care radioamatorii se pot intalni, discuta, imprieteni.

Ei fac schimb de opinii, pareri, impartasesc din experienta lor si celor mai tineri. Este ocazia perfecta pentru a se cunoaste mai bine, pentru a-si intari prieteniile, pentru a socializa. Evenimentul se intinde pe durata a 4 zile, avand un program diversificat si interesant pentru radiamatorii participanti.

Am zis: de ce nu? Astfel incat la 6:30 eram deja pe drum in cautarea unei benzinarii pentru a face “refill”-ul, “unii” la cafea, “altii” la cappuccino.

Am ajuns la Sărata-Monteoru, un orasel simpatic la poalele Carpatilor de curbura, in jurul orei 8:10, am cautat hotelul ce gazduia evenimentul si ne-am instalat pe o masuta afara. Am nimerit o sambata de toamna foarte frumoasa, calduroasa si senina. Dupa inca o cafea, ne-am intalnit cu diversi cunoscuti, amici, prieteni si alti radioamatori la targ. Nici n-am apucat sa fac poze, atat de intense au fost atentia si interesul pentru lucrurile scoase la vanzare de diversi radioamatori.

Mi-a facut o impresie buna faptul ca spre deosebire de alte targuri, la acesta, oamenii au avut la vanzare lucruri mai bune, nu troace. Bineinteles cu mici exceptii. Eu am cumparat cateva “nuci” ceramice pentru antene si o sapca cu inscriptia “YAESU”. Dupa terminarea targului am luat masa pe terasa restaurantului hotelului.

Intre timp, in sala de conferinte, a avut loc prezentarea lucrarilor participante la “Campionatul National de Creatie Tehnica” unde tinerii de la roWaves m-au impresionat cu entuziasmul lor. Au mai fost prezentate si alte creatii tehnice, (poate la limita posibilitatilor tehnice homemade > diy), pentru undele UHF si SHF (Super High Frequency).

Dupa masa de pranz, cativa radioamatori, am plecat impreuna pe dealul Istrița. Am ales drumul prin padure ce ne-a impresionat atat prin frumusetea lui, cat si prin intensitatea “off-road”-ului oferit. Insa Terracanul a facut fata cu brio, aproape ca nici n-a simtit micile denivelari. Sus pe deal, la șocanta altitudine de 749 de metri am fost placut surprinsi de “padurea” de antene ce impanzesc varful. Este un nod strategic de comunicatii ce leaga sudul de estul si nord-estul României.

Am incercat cateva legaturi radio in banda de 70cm insa am constatat ca nu mai functioneaza antena portabilei. Deschideam repetorul YO3A din Bucuresti insa nu puteam auzi interlocutorul. Am facut cateva probe si cu Tetra astfel incat puteam auzi repetorul din Bucuresti. Unul dintre radioamatori a facut cateva QSO-uri in DMR putand deschide fara probleme atat repetorul YO3D cat si YO3E.

Una peste alta, a fost frumos. Ne-am umplut ziua cu experiente de neuitat intr-o zona pur românească, incarcata de istorie, mituri, legende; o zona cu multe alte obiective turistice ce se asteapta explorate. Pentru mine a fost prima data cand am ajuns in aceasta zona de langa Buzau si, trebuie sa recunosc, mi-a placut, atat compania cat si locurile. Multumesc tuturor radioamatorilor prezenti la Sărata-Monteoru la acest Simpo YO 2022 pentru minunata experienta.

Comments are closed.