Alfabetul fonetic internațional

Alfabetul fonetic internațional este un alfabet fonetic folosit în transmisiile telefonice și radiofonice, prin care se asociază un cuvânt unic fiecărei litere din alfabetul limbii engleze (și nu numai) și fiecărei cifre de la 0 la 9.

Cuvintele cod din alfabetul fonetic internațional sunt atribuite literelor în ordine alfabetică după cum urmează: Alfa, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliett, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-ray, Yankee, Zulu.


A Alfa N November
B Bravo O Oscar
C Charlie P Papa
D Delta Q Quebec
E Echo R Romeo
F Foxtrot S Sierra
G Golf T Tango
H Hotel U Uniform
I India V Victor
J Juliett W Whiskey
K Kilo X X-ray
L Lima Y Yankee
M Mike Z Zulu

Ø Nadazero 5 Pantafive
1 Unaone 6 Soxisix
2 Bissotwo 7 Setteseven
3 Terrathree 8 Oktoeight
4 Kartefour 9 Novenine

După cum observăm în acest alfabet nu există diacritice, deoarece de la o țară la alta diacriticele diferă și se pronunță în alt mod. De aceea s-a ales o variantă simplificată și ușor de înțeles pentru toată lumea. Este folosit de aviatori, navigatori, militari, iar utilizarea s-a extins la lucrătorii din comerț sau din industria IT. De asemenea este folosit intens de către radioamatorii din întreaga lume pentru a putea comunica corect în condiții de propagare slabă sau cu interferențe, la mare distanță. Pentru cifre, radioamatorii folosesc denumirea lor din limba în care se face legătura radio sau în orice altă limbă. Alfabetul fonetic internațional este folosit împreună cu un set de prescurtări ale unor cuvinte, care fac subiectul unei alt articol (lecție), dar și cu codul Q pe care îl puteți vedea și învăța aici.

Istoria alfabetului fonetic internațional se pierde în negura vremii încă înaintea primului război mondial; a fost modificat de mai multe ori iar diferite țări foloseau propriile versiuni fonetice.

YO3RAM
Latest posts by YO3RAM (see all)
Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

About YO3RAM

Pasionat de electronică și radio încă de pe băncile școlii...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*