Pasiunea nu are limite! (I)

Gajdó Éva, profesoară de informatică la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe și-a descoperit pasiunea pentru radioamatorism în urmă cu aproximativ un an și jumătate și de atunci, nu trece săptămână fără să se dedice acestui domeniu, și nu oricum: ci de pe vârfuri de munte, realizând, de acolo, legături radio, și promovând, practic, zone muntoase din țară, pe calea undelor.

„Preocupările mele pentru radioamatorism au început acum aproximativ un an și jumătate. Totul a pornit de la un coleg, cu care făceam ture montane. Într-o astfel de tură, am văzut că își scoate aparatele, stația, echipamentul, și realizează legături radio. Atunci l-am rugat să îmi explice ce face și dacă am putea să facem ceva împreună, în acest sens, pentru că știam că la noi în școală există un club de radioamatori, deci, l-am întrebat dacă am putea face ceva în această privință. El a fost de acord, am vorbit cu prof. ing. Csáky Ernő – administrator al radioclubului, și așa am intrat în radioclub, după care am decis că ar fi cel mai bine să dau și eu examen pentru radioamatorism (la ANCOM – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii  – n.r.), ca să îi putem îndruma și pe copiii care doresc să descopere lumea radioamatorismului. Am dat examenul, am luat, și așa a început totul.” –  a declarat Gajdó Éva.

De la primul pas în radioamatorism, la primele rezultate frumoase nu a durat mult timp, însă a implicat multă muncă și mult efort: de două ori pe săptămână, în timpul său liber, profesoara Gajdó Éva urcă pe munte și activează câte un vârf.

„Am fost apoi invitată la un maraton de radioamatorism și acolo am participat împreună cu mai mulți băieți și bărbați (de altfel, sunt foarte puține femei radioamator, chiar și la nivel mondial) și, de atunci, fiind foarte pasionată și de drumeții montane, două zile din săptămână sigur mă găsesc pe munte și mă bucur că pot să îmbin cele două mari pasiuni: pentru radioamatorism și pentru munte și că pot să îi implic și pe copii.” – a mai spus Gajdó Éva.

Este pe un loc fruntaș în țară și printre primele locuri, la nivel mondial, în ceea ce privește activarea vârfurilor montane.

Practic, activând vârfurile de munte, profesoara Gajda Eva se implică în programul numit „S.O.T.A.” – („Summits On The Air” – Vârfuri de munte în eter), program lansat în urmă cu aproximativ 16 ani de către un grup de radioamatori britanici, care este operațional în multe țări din lume, vizând, de fapt, inventarierea vârfurilor montane, prin radioamatorism.

Pentru fiecare vârf activat (inventariat), radioamatorul primește puncte. Profesoara Gajdó Éva a obținut, într-un an, 1000 de puncte, însemnând „activarea” a 131 de vârfuri de munte, fiind prima pe țară în ceea ce privește activarea SOTA și printre primii la nivel mondial.

„Am ajuns ca într-un an de zile să fac 1000 de puncte (prin activări de vârfuri montane – n.r.). Aici în România, această activitate nu este foarte cunoscută, deși în Marea Britanie a apărut din anul 2002. Am reușit să fac 1000 de puncte, asta constând în faptul că trebuie să mergi pe un vârf care are un punctaj și de acolo trebuie să faci patru legături, oriunde în lume. Dacă ai făcut patru legături, acestea se introduc într-o bază de date și se face o inventariere. Nu orice vârf este potrivit pentru a fi activat, ci trebuie să aibă o anumită înălțime și, după înățime, sunt punctate. Așa, eu am adunat, într-un an, 1000 de puncte, asta însemnând 131 de vârfuri, vârfuri unice, deci eu nu am făcut nicio repetare a vreunui vârf, de la obținerea certificatului de radioamator. Am obținut acest certificat pe 11 mai 2017, și în 8 mai 2018 am atins acest punctaj, ce m-a adus pe primul loc din țară (în ceea ce privește activarea SOTA – n.r), iar la nivel mondial, din 2000 de radioamatori sunt în primii patru, și chiar aș vrea să mă încadrez între primii trei. Țelul meu acum ar fi să activez vârfurile de peste 2000 de metri. Un alt țel este să dau examen pentru certificatul de radioamator clasa a II-a.” – a spus profesoara Gajdó Éva.

Este singura femeie radioamator din județ și printre puținele din țară.

„Mai sunt trei femei radioamator în țară, care sunt atât de implicate, de active. A apărut o concurență, astfel, între femei și bărbați.” – a spus Gajdó Éva, care a subliniat că a fost foarte bine primită în rândul radioamatorilor și că a avut parte de mult sprijin de la aceștia.

„Eu pot să spun că am fost ajutată foarte mult de către bărbații radioamatori. Sigur, a trebuit și să învăț foarte mult! De altfel, dacă nu înveți și nu iei examenul în vederea obținerii certificatului de radioamator, nu poți să folosești stația radio. Chiar am fost ajutată, din prima clipă, de către radioamatorii de aici. Când am început eu, nu aveam nici măcar stație. Am făcut și multe experimente, în sensul că au fost ocazii în care a trebuit să merg și de trei ori pe același munte, până să reușesc activarea, fie din cauza că am avut probleme cu stația, fie din cauză că au fost condiții meteo neprielnice activării…” – a explicat Gajdó Éva.

Întrebată ce înseamnă astăzi, radioamatorismul, după un an și jumătate de la descoperirea acestei pasiuni, profesoara ne-a răspuns:

„Înseamnă enorm. Mi-a deschis orizontul. Chiar și urcatul pe munte este acum altfel, pentru mine. Văd totul altfel și chiar aș recomanda această activitate copiilor, tinerilor, pentru că le aduce foarte multe beneficii: își îmbunătățesc, astfel, cunoștințele de geografie, istorie, matematică, cunoștințele despre noi tehnologii, informatică, deci, toate acestea sunt cuprinse în radioamatorism și le capeți, din plăcere, mergând în aer liber, în drumeții, cu prietenii. Totodată, acest sport, pentru că este un sport, îți stimulează spiritul de competiție. Chiar le-aș recomanda copiilor, tinerilor, să îl încerce.”

Aceasta a precizat că a stabilit, până în prezent, pe calea undelor, legături cu alte state și cu alte continente.

„Am stabilit legături cu Noua Zeelandă, cu America, Israel, și putem comunica.” – a spus Gajdó Éva.

Aceasta are și planuri în ceea ce privește atragerea copiilor și tinerilor spre radioamatorism:

„Împreună cu domnul Csáky Ernő dorim să facem un club pentru copii, un club de radioamatorism special dedicat lor, unde, printre altele, să ne axăm pe organizarea de <<vânătoare de vulpi>>. Eu cred că ar fi nemaipomenit și că ar învăța foarte multe lucruri care îi vor ajuta în viață. Prin radioamatorism înveți să fii disciplinat, să lucrezi în grup. Aici, la Liceul Puskas Tivadar, unde funcționează și radioclubul cu același nume, suntem un grup foarte frumos de radioamatori, toți dedicați. Din acest grup fac parte profesori cu vastă experiență în radioamatorism, ingineri, foarte, foarte buni, de la care am învățat și eu foarte, foarte multe. Toți ne dorim să lăsăm această pasiune, generațiilor de astăzi, să cultivăm interesul pentru radioamatorism în rândul copiilor și tinerilor.” – a spus profesoara Gajdó Éva.

„Eu mă bucur extraordinar de faptul că noi, pasionații de radioamatorism, avem în doamna profesoară Gajdó Éva, un sprijin real și nesecat!” – a declarat prof. ing. Csáky Ernő.

Așadar, copiii și tinerii care doresc să descopere tainele radioamatorismului, sunt bineveniți la Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe, unde colectivul din care fac parte și prof. Gajdó Éva, prof. ing. Csáky Ernő și alți radioamatori minunați, îi așteaptă cu inimile și …stațiile… deschise.

Ana Ciorici Costache

Sursa: Mesagerul de Covasna

YO3RAM
Latest posts by YO3RAM (see all)
Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

About YO3RAM

Pasionat de electronică și radio încă de pe băncile școlii...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*