Setup pentru SOTA, POTA, WWFF

Pentru cine nu stie, S.O.T.A. este prescurtarea de la Summits On The Air adică “Vârfuri in aer (eter)” si este un program de premii pentru radioamatorii din intreaga lume care are ca scop incurajarea legaturilor radio portabile din zonele montane. A inceput in martie 2002 si a fost gandita de asa natura incat participarea radioamatorilor sa nu fie restrictionata doar la montaniarzi ci si la cei mai sedentari, sau care din anumite motive nu pot calatori pe munte. Astfel operatorii radio participanti la programul S.O.T.A. se impart in doua categorii si anume: Activatorii si Vanatorii.

Activatorii sunt cei ce cutreiera muntii si, de pe varful unui munte, fac minimum patru (4) legaturi radio valide pentru activarea acelui varf de munte. In timp ce Vanatorii sunt radioamatorii de acasa care incearca sa faca legaturi cu cei de pe varful muntelui. In ambele cazuri, radioamatorii au de raspectat cateva reguli simple iar premiul obtinut are la baza un punctaj realizat prin insumarea punctelor varfurilor de munte activate. In functie de inaltimea varfului de munte acesta are un punctaj ce variaza intre 1 si 10. Daca varful de munte este activat iarna in conditii dificile, Activatorul mai primeste un bonus de 3 puncte. Un varf de munte poate fi activat de acelasi radioamator o singura data intr-un an calendaristic.

Regulile Activatorilor sunt simple si de bun simt. Ei trebuie sa ajunga pe varful de munte cu piciorul, bicicleta nemotorizata sau animal de povara. Legaturile radio pot fi realizate in orice banda de radioamatori numai cu echipament carat de echipa de activare, sau daca radioamatorul este singur, de el insusi. Alimentarea echipamentelor se poate face doar de la surse portabile (baterie, acumulatori, panouri solare), un generator pe combustibil fosil este interzis. In timpul legaturilor, radioamatorul poate fi la o distanta pe verticala de maximum 25 de metri de varful propriuzis. Nu se considera legaturi valide cele efectuata cu alti radioamatori din echipa de activare sau legaturi facute prin repetoare. Bineinteles ca radioamatorul trebuie sa aibe licenta (autorizatie) valida in aria de unde face legaturile, sa respecte puterea de emisie a autorizatiei si o conduita corespunzatoare.

In Romania aproape toate varfurile de munte sunt prezente in programul S.O.T.A. Consider ca acest program mi se potriveste “manusa”, deoarece imbina doua hobby-uri importante pentru mine si anume drumetiile montane si radioamatorismul. In acest articol vreau sa abordez tema echipamentului necesar si suficient pentru a putea participa in programul S.O.T.A. ca Activator. Pentru asta a trebuit sa ma hotarasc in ce benzi voi face QSO-urile. Prefer undele scurte din cateva motive suficiente pentru mine. Benzile de 20, 17, 15, 12, 10m sau chiar si 6m sunt perfecte. Banda de 80m si cea de 40m necesita antene mai lungi si mai greu de folosit. In varful muntelui ar fi nevoie si de semnal gsm pentru internet pentru a putea anunta pe clustere, frecventa. Pe unele varfuri exista aceasta posibilitate insa pe altele nu.

Oricum ar fi am nevoie de o statie de unde scurte care sa fie usoara dar care sa aiba si o putere mai mare de 5w. Desi sunt fan QRP, Singurele care s-ar incadra acestor cerinte sunt FT-857D (2,1 kg), mai noua FT-891 (1,9 kg) de la Yaesu si IC-706 MkIIG (2,45 kg) de la Icom, toate avand 100W pentru unde scurte. FT-891 ar fi cea mai usoara.

In ceea ce priveste acumulatorii oscilez intre cei de drona LiPo si LiFePo4. Stiu ca cele LiPo pentru drone ar fi bune la temperaturi pozitive peste 7-8 grade Celsius, insa la frig se comporta foarte prost si mai au si un incarcator complicat cu prize pentru fiecare celula. Pe de alta parte, am inteles tot studiind problema, ca ar trebui sa gasesc un tip de acumulator cu descarcare lenta. Criteriile de alegere a bateriei, pentru mine ar fi simple: sa fie cat mai usoara si sa aibe amperaj mare sa ma tina cele cateva legaturi pe care vreau sa le fac pentru activarea varfului de munte. Stiind ca statiile mentionate mai sus consuma in jur de 22-23 de amperi la 100W va fi cam greu sa le folosesc la puterea asta, dar m-as multumi daca as putea sa dau cu 20-50W unde consumul scade la 3-8 amperi. Daca un apel repetat de 3 ori l-as face in 20 de secunde, apoi QSO-ul cu controale cu tot s-ar intinde pe durata cel mult a unui minut, de inmultit cu 5-6 legaturi, hai sa punem rotund 10, ar insemna ca acumulatorul ar trebui sa ma tina cel putin 15-20 de minute cu 3-8 amperi. Acest deziderat s-ar realiza cam cu orice acumulator de drona de 8-10A, poate si mai mare, dar si cu un acumulator LiFePo4 de 10-15A. Dezbaterea ramane intre avantaje si dezavantaje cum ar fi greutatea, timpul de incarcare, costul acumulatorului dar si a incarcatorului cat si posibilitatea de a functiona la temperaturi mai scazute. Ar mai fi si varianta acumulatoarelor de 12v 20-30-40A ca cele din ultima poza cu baterii, dar nu stiu ce incredere sa am in “chinejii” care le produc, ca pot scrie orice pe ele…

Eeee, am ajuns la ceea ce doare pe cei mai multi dintre radioamatori si anume antenele… Sarma in sine nu e o problema, insa inaltarea ei pe pozitia de lucru ar cam fi. Majoritatea celor ce merg pe teren cu statiile folosesc undite. Problema lor e ca sunt cam subtiri in varf si se indoaie usor mai ales cand o folosesti pentru un dipol inverted V. Utilizarea pentru o verticala cu ground plane nu intampina probleme mai ales ca ancorarea se face ori direct din contragreutati ori cu bucatele relativ scurte de sfoara. Eu am achizitionat o undita de 7 metri, dezavantajul principal este legat de lungimea cand e stransa, are 1 metru, adica e putin cam prea lunga pentru rucsac. Dar hai sa zicem ca merge, daca mai mult de jumatate intra in rucsac, restul poate sa “atarne in sus” pe-afara. Am vazut in magazinele on-line pentru radioamatori de pe la altii, o varianta de undita care inchisa are putin peste jumatate de metru iar deschisa poate varia intre 4-5 metri si 9-10 metri. Are mai multe elemente telescopice si este dedicata pentru acest rol.

Insa problema cea mai mare o constituie trepiedul suport pe care trebuie pusa undita. Un trepied foto (usor si micut) nu prea e bun pentru ca nu e foarte stabil si se dezechilibreaza repede avand unghiul picioarelor destul de mic. Functioneaza bine un trepied de boxa sau macar unul de lumini de studio. Sunt mai solide insa au dezavantajul de a fi destul de grele. Ca sa le cari pe un traseu montan te cam rupe de spate.

Un alt “echipament” pe care ar trebui sa-l am la mine in expeditia de activare a unui varf de munte este cablul dintre antena si statie, cu mufele aferente. O bucata de vreo 5-10 metri de RG-58 de buna calitate, ar fi ideala. Exista insa pe piata, putin mai scump, cablul coaxial H155 care are apropape aceleasi caracteristici de dimensiune ca si RG-58. Este o solutie viabila. Cateva mufe si adaptoare care vor acoperi toate posibilitatile de interconectare a echipamentelor, vor completa lista de necesar. Pe langa toate acestea am sa iau si analizorul de antena, pentru masuratori. Calibrat cu un frecventmetru de precizie si cu calibrarea 0Ω, 50Ω si open, dupa cablu, este foarte util.

Sa nu uitam de log. Pentru log ar fi varianta unei tablete micute cu un softulet (eu am VLS Logger) care stie sa exporte ADIF si CSV. Site-ul SOTA accepta formatul CSV (Comma Separated Variable) sau TSV (Tab Separated Variable). Bineinteles ca se pot scrie si pe hartie ca apoi sa fie trecute, acasa, in format digital.

In speranta ca am acoperit destul de bine necesarul rucsacului pentru un Activator, incerc sa inchei articolul. Bineinteles ca in rucsacul respectiv va trebui sa am si sacul de dormit, cortul, haine, mancare si alte accesorii specifice drumetiilor montane (frontala, briceag, periuta de dinti, etc).

Va multumesc, 73 de YO3RAM


P.S. Mai sunt si alte programe ce imbina radioamatorismul cu drumetiile, utile pentru cei ce vor sa calatoreasca insa nu pot urca muntii. Printre ele putem enumera:
C.O.T.A. (Castles On The Air – Castele si Ruine), noi avem 971 de castele si ruine in lista internationala.
I.O.T.A. (Islands On The Air – Insule), la noi e una singura langa Sfantu Gheorghe, Scalinu Mare (EU-183)
W.L.O.T.A. (World Lighthouse On The Air – Faruri), (4) Sulina, Gura Portitei, Sf. Gheorghe si Constanta
W.W.F.F. (World Wide Flora Fauna – Parcuri Naturale, Arii Protejate), la noi sunt multe… e bine.
P.O.T.A. (Parks On The Air – Parcuri), noi inca nu suntem, probabil ca nu s-a ocupat nimeni pana acum… Iata oportunitatea!
B.O.T.A. (Beaches On The Air – Plaje) si de aici ne-au sarit, probabil tot dezinteresul nostru… Iata inca o oportunitate!

Promovarea radioamatorismului in randul tinerilor, de catre tineri se face si printr-un program asemanator cu cele de mai sus care se numeste Y.O.T.A. (Youngsters On The Air – Tineri Radioamatori), ce mie personal mi se pare o initiativa foarte buna. Bravo lor!

La noi in tara s-a dezvoltat un program asemanator, oarecum sub aripa W.W.F.F., ce vizeaza mânăstiri. Se numeste W.R.O.M. (Worked Orthodox Monasteries in Romania – Mânăstiri Ortodoxe din România). Despre lista manastirilor ce pot fi activate, despre Flora-Fauna cat si despre celelalte programe voi scrie separat.


Update Mai 2024:

Deocamdata pentru activari am urmatoarele echipamente: Statie: FT-897D cu FC-30 antena tuner, se antreneaza pe margine FT-891, Acumulator: LiFePo4 12V 18A, Antene: Verticale ground plane in benzile de 20, 17, 15, 12, 10 si 6m masurate si calibrate la mijlocul benzilor, pe undita de 8m cu suport de undita ce se infige in pamant (vertical cu doua inele), EFHW cu balun de 49:1, se antreneaza pe margine pentru experimente antena dipol (fluture) si dipol multiband DIY. De altfel, toate antenele sunt home made, Log QSO: Ham2K-PoLo, EWLog.

Intre timp, programul P.O.T.A. a patruns si la noi in tara prin initiativa unor entuziasti radioamatori mai tineri. Sper sa se fi inspirat si din acest articol al meu din 2019. Colaborarea dintre ei si alti radioamatori printre care ma numar si eu, ajuta la popularea cu parcuri a Romaniei, in programul P.O.T.A.

73 de YO3RAM

Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Comments are closed.