Pasiunea nu are limite! (II)

Reprezentanții Radioclubului „Puskás Tivadar” ce funcționează în incinta liceului tehnologic cu același nume, din Sfântu Gheorghe, și-au propus să promoveze valorile naturale ale județului nostru și o serie de biserici, cetăți sau alte obiective turistice covăsnene, prin intermediul radioamatorismului.

În acest sens, în cursul lunii august (a.c.), un grup format din cinci radioamatori din cadrul radioclubului au reușit activarea, pe calea undelor, a unei arii protejate din județul Covasna. Mai exact, au pus pe „harta radioamatorismului” – situl Tinovul Apa Roșie (YOFF-0423). Momentul a fost la fel de important ca și atunci când un alpinist cucerește un vârf de munte, au spus cei cinci.

„În această vară, pentru prima dată de când s-a înființat radioclubul, am ieșit pe teren în scopul activării unui sit. Există în fiecare țară arii naturale protejate. Pentru noi, cea mai importantă a fost Tinovul Apa Roșie (YOFF-0423), unde nu au ajuns radioamatori. Exact ca atunci când cineva cucerește  un munte și pune steagul țării sale, noi ne-am propus să cucerim Tinovul Apa Roșie, din punct de vedere al radioamatorismului, ca să putem pune această zonă pe harta zonelor protejate din lume (promovate pe calea undelor n.r.). Ne-am  dorit să activăm această arie, deoarece este foarte greu accesibilă și este una dintre cele mai frumoase arii protejate din județ. Și… am reușit!” – ne-au spus reprezentanții Radioclubului „Puskas Tivadar”.

Pentru activarea ariei , cei cinci radioamatori și-au luat aparatele, s-au instalat în zona respectivă și, reuniți sub indicativul YR6WFF – au fost nevoiți să realizeze cel puțin 100 de legături, în eter. Au reușit să creeze nu mai puțin de 400, cu patru continente.

„Pentru activarea unei zone, din punct de vedere al radioamatorismului, trebuie să faci 100 de legături, minim. La început am crezut că nu reușim, dar s-a pornit propagarea, și alți radioamatori din țară au început atunci să posteze pe internet că este o echipă în zona aceasta, care lucrează pentru activare. Am făcut 400 de legături, cu 4 continente, în sistem mobil – cu  Asia, Australia, Africa și Europa.” – ne-au spus aceștia, care au precizat că demersul nu ar fi avut succes fără sprijinul reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna și ai unui composesorat privat din Mereni.

„A fost nevoie de susținere, pentru că fiind zonă protejată, ne trebuia o aprobare și am apelat la APM Covasna și din start am avut un sprijin important din partea conducerii instituției – a domnului director Gheorghe Neagu – și a reprezentanților Agenției. (…) Totodată, am primit sprijin și din partea unui Composesorat privat din Mereni. Dorim să le mulțumim tuturor, pe această cale!” – au spus cei cinci radioamatori.

Aceștia au declarat că demersurile lor nu se vor opri aici:

„Anul viitor, mai sunt 5 zone neactivate, pe care dorim să le activăm, cu copiii din cadrul radioclubului nostru! În plus, încercăm să punem pe <<harta lumii>>, prin activare, și obiective istorice – cetăți medievale, biserici din județ!”

Înființat în urmă cu aproximativ trei ani, Radioclubul „Puskas Tivadar” – ce își desfășoară activitatea sub indicativul de apel YO6KPT – a stabilit, până în prezent, legături cu numeroase state. Japonia, Germania, Franța, Rusia, Austria, Belgia, Suedia, Lituania, Turcia, Elveția, Danemarca, Cipru, Noua Zeelandă, Indonezia, India, Gabon, Ecuador, Canada, Angola, Albania, Alaska – sunt câteva dintre acestea, iar mărturie stau cardurile „QSL”- un fel de cărți poștale speciale de confirmare a legăturii, pe care sunt tipărite datele de contact, data, ora, banda, modul de lucru, controlul și imagini specifice țării, județului în care locuiește radioamatorul.

Membrii radioclubului au participat și la concursuri naționale și internaționale de profil. Rezultatele de la competițiile mai mari, de anul trecut, abia acum încep să apară. Una dintre reușitele din 2016 este ocuparea locului I pe țară, la un campionat internațional de radioamatorism.

Reprezentanții radioclubului au subliniat, însă, că radioamatorismul nu este doar un sport sau o pasiune, ci poate fi și un mijloc de salvare, în situații care pun în pericol vieți omenești, sau care produc distrugeri importante, în caz de dezastre (calamități naturale, sau catastrofe), când rețelele de comunicație sunt suprasolicitate sau distruse. În prezent, Radioclubul „Puskás Tivadar” are membri de diferite vârste (de la 18 la 82 de ani). Întâlnirile acestora se derulează, de regulă, miercuri, la ora 17:00 și în de luni (după – masă) sau sâmbătă și duminică, în cazul pregătirii pentru concursuri naționale și internaționale.

Cei interesați să participe și să descopere câteva dintre tainele radioamatorismului sunt bineveniți și sunt invitați să ia legătura cu YO6FGZ – Szabo Arpad, YO6DBL –Ionel Sereșan sau  YO6UO – Denes Dezideriu.

Ana Ciorici Costache

Sursa: Mesagerul de Covasna

Comments are closed.