Simulare Examen Electrotehnică cls. a II-a

Unealta evolueaza si pentru clasa a II-a. Foarte utila celor ce vor sa recapituleze cunostintele de electrotehnica pentru a participa la examenul pentru clasa a II-a (CEPT HAREC). Este vorba de un simulator de examen cu intrebari aleatorii din programa ANCOM pentru clasa a II-a (intrebarile notate cu C, D, E si F din documentul oficial).

Simulatorul afiseaza 20 intrebari (aceasta este cerinta la examen) din care trebuie sa raspundeti corect la minimum 15. La acest simulator nu exista barem de timp, insa la examenul real aveti la dispozitie aproximativ 60 de minute.

Daca doriti sa efectuati un alt set aleator de intrebari va recomand sa dati SHIFT+REFRESH acestei pagini. In documentul oficial sunt 301 intrebari pentru clasa a II-a (CEPT HAREC), asa ca aveti de unde sa va instruiti si sa recapitulati materia pentru examen.

Succes (sau bafta, ca fir intins nu se potriveste)!


Simulator examen radioamator clasa a II-a (CEPT-HAREC)
Trebuie sa raspundeti corect la 15 din 20 intrebari.
Succes!


1. 18F31L/ Dacă ampermetrele din figura alăturată sunt ideale (rezistenţă internă nulă), U=30V, iar cele trei rezistoare au valoarea r=30Ω, atunci ce curent indică ampermetrul A4?

 
 
 
 

2. 26C11K/ Un bec de 20 W pentru tensiunea de 100V este alimentat printr-o rezistenţă serie de la o sursă ideală de 200V. Ce valoare trebue să aibă această rezistenţa pentru ca becul să funcţioneze în regimul său nominal?

 
 
 
 

3. 14C23M/ Pe un tor din ferită cu AL=10nH/sp2 se realizează o bobină cu inductanţa de 1μH. Cât este numărul de spire necesar (w)?

 
 
 
 

4. 19C26L/ Care din simbolurile din figură reprezintă o tetrodă MOS cu canal P?

 
 
 
 

5. 14C28J/ Care din simbolurile din figură reprezintă un circuit logic de tip “SAU” (OR)?

 
 
 
 

6. 21E23N/ Două bobine identice sunt cuplate mutual. Măsurate fiecare din ele separat (cu celălaltă în gol), inductanţele sunt L1=L2=50μH, dar dacă sunt legate în serie în acelaşi sens, inductanţa rezultată este de 140μH, iar legate în sens contrar de 60μH. Cât este inductanţa mutuală de cuplaj M?

 
 
 
 

7. 07C24M/ Un transformator ideal conectat la o reţea de 200Vca, alimentează în secundar filamentul unui tub electronic care consumă 100 W. Ce curent se consumă de la reţea?

 
 
 
 

8. 10C24M/ Un transformator ideal conectat la o reţea de 200Vca, alimentează în secundar filamentul unui tub electronic care consumă 25 W. Ce curent se consumă de la reţea?

 
 
 
 

9. 11D22/ Unele modele de condensatoarele cu armăturile rulate (cu hârtie, stiroflex, mylar, etc) au un marcaj la borna conectată cu armătura exterioară. Cum se recomandă a fi folosit acest marcaj?

 
 
 
 

10. 23C33N/ Un stabilizator de tensiune foloseşte o diodă Zener ideală cu tensiunea de palier de 10V şi puterea disipată de 2 W, conectată la o sursă ideală de 20V printr-o rezistenţă de balast RB=50Ω. Se notează IB curentul prin rezistenţa de balast (deci cel debitat de sursă), IZ curentul prin dioda Zener şi IS curentul debitat în sarcină. Cât este puterea disipată de dioda Zener PZ dacă prin sarcină circulă curentul IS=0,1A?

 
 
 
 

11. 03C16J/ Cât este (aproximativ) valoarea “vârf la vârf” a unui semnal sinusoidal cu valoarea eficace Uef=1V.

 
 
 
 

12. 04C25K/ Care dintre tipurile de diode este capabil să amplifice semnale şi chiar să oscileze?

 
 
 
 

13. 14D54M/ Cât este deviaţia maximă de fază însoţitoare a unui semnal NBFM modulat cu o frecvenţă de 1kHz şi o deviaţie maximă de frecventa de 5kHz?

 

 

 
 
 
 

14. 02C92K/ Într-un emiţător se foloseşte un oscilator cu cuarţ pe 8MHz, urmat de mai multe multiplicatoare, din care primele trei sunt: x2; x2; x3. În acest caz dacă nu se iau măsuri speciale, se pot produce interferenţe în vecinătate, cel mai probabil în:

 
 
 
 

15. 09C17K/ Un semnal periodic provine din limitarea semialternanţelor negative ale unui semnal sinusoidal la nivelul de 25% din valoarea de vârf. Cum sunt repartizate armonicele în spectrul său?

 
 
 
 

16. 03C13/ Considerând omogen câmpul electric dintre armăturile unui condensator plan, putem deduce că intensitatea E a acestuia este:
(Unde U şi Q sunt diferenţa de potenţial, respectiv sarcina electrică pe armături, iar d este distanţa între acestea)

 
 
 
 

17. 32F16M/ Ce defazaj ɸ (în grade) este între două semnale sinusoidale de 10MHz, dacă ambele trec din semialternanţa pozitivă în cea negativă la interval de 0,025μs (micro secunde)?

 
 
 
 

18. 27C11K/ Un bec de 10 W pentru tensiunea de 100V este alimentat printr-o rezistenţă serie de la o sursă ideală de 200V. Ce valoare trebue să aibă această rezistenţa pentru ca becul să funcţioneze în regimul său nominal?

 
 
 
 

19. 16E63/ Cu ajutorul unui reflectometru se măsoară raportul de unde staţionare pe un fider coaxial, găsindu-se valoarea SWR=2. Apoi se scurtează fiderul cu o bucată reprezentând aproximativ λ/8 şi se măsoară din nou, găsindu-se valoarea SWR=3. Se constată că cele două valori diferă cu mult mai mult decât ar corespunde preciziei de măsură a reflectometrului (atestată prin verificarea metrologică). Care din afirmaţiile de mai jos este cea mai corectă?

 
 
 
 

20. 50C11N/ Două rezistenţe (R1=250Ω şi R2=125Ω) sunt legate în paralel şi alimentate împreună de la o sursă ideală. Dacă puterea disipată pe R1 este P1=10 W, cât este curentul I2 prin rezistenţa R2?

 
 
 
 



Comments are closed.